Povestea unui weekend....de poveste

A fost odată ca niciodată, că dacă nu ar fi nu s-ar povesti, au fost o dată 14 temerari exploratori ce au pornit într-o călătorie de descoperire a istoriei și legendelor.

Sâmbătă dimineața, când nici cocoșii nu se treziseră încă și mai picoteau în coteț, temerarii exploratori s-au suit pe 120 cai (putere) și au pornit la drum, cale lungă să le-ajungă.

Primul popas unde să își tragă sufletul a fost la Cetatea Râșnov unde s-au întâlnit cu Împăratul Legendă și s-au luptat cu cavalerii ploii și ai vântului. Lupta a fost aprigă dar au învins și, mulțumind Împăratului Legendă pentru daruri și învățăminte au pornit din nou la drum.

Și au mers, și au mers peste văi și peste dealuri până la vulcanul din Racoș unde îi așteptau bătrânii Istorie și Geologie. Popasul a fost scurt, căci cavalerii ploii și ai vântului erau pe urmele lor, așa că au luat darurile cunoașterii de la cei doi bătrâni și au căutat adăpost la Castelul Bethlen până ce oastea ostilă, sătulă de căutări, a renunțat și a plecat mai departe.

Bravii exploratori au încălecat din nou pe cei 120 de cai (putere) și pe-aici ți-e drumul!

Calea era tot mai largă iar prietenia dintre exploratori tot mai strânsă așa cum orice primejdie depășită face din călători prieteni și exploratori neînfricați.

Pe drumul lor au văzut în depărtare o altă cetate – Cetatea Rupea iar sus, pe metereze silueta bătrânului Istorie așa că s-au abătut din drumul lor să dea ziua bună și respectul cuvenit bătrânului Istorie care le-a oferit în dar cunoștințele lui și le-a promis ajutor în lupta cu cavalerii haini ai ploii. Și așa a fost, căci de atunci și până au revenit în locul de baștină cavalerii potrivnici nu au mai fost zăriți. După minute bune de urcuș și coborâș pe trepte vechi de sute de ani și cu traista doldora de darurile bătrânului Istorie, prietenii noștri au pornit din nou la drum.

Îi mai despărțea un singur popas de destinația acelei zile, Sighișoara. Așa că, în cântec și voie bună au pornit către biserica fortificată din Viscri.

Soarele se pregătea de culcare când au ajuns în Viscri, iar în semn de bun rămas le-a pictat pe cer zeci, dacă nu sute de culori, de nu știau la ce să privească mai întâi- la cerul cel pictat sau la biserica fortificată semeață. Au explorat fiecare cotlon, fiecare încăpere și fiecare muzeu înainte să pornească iar la drum.

Sighișoara îi astepta pe eroii acestei povești în întuneric, în liniște și în ceață ca un mister ce nu avea să se lase ușor dezlegat, oricum nu in acea seară. Dar nu-i nimic! Exploratorii și-au odihnit picioarele și mințile obosite, iar a doua zi dimineață după un mic dejun copios au pornit să descopere Sighisoara. Cetatea se decisese peste noapte să îi întâmpine luminoasă încă din zorii zilei așa că i-au deslușit misterele din fiecare colț ascuns în seara precedentă de ceață.

Dar iată, timpul nu mai avea răbdare cu eroii noștri așa că, vrând nevrând au trebuit să încalce din nou caii (putere) și să urmeze prin Valea Oltului drumul spre casă.

Obosiți, au mai oprit doar să ia darul liniștii de la Mănăstirea Turnu, ce avea să le servească ca bun companion de drum, și să își ostoiască setea și foamea lângă Mănăstirea Cozia.

Aventura eroilor noștri se apropie de final căci drumul la București a părut mai scurt la adăpostul nopții și al liniștii. Ajunși în București s-au întors la cei dragi și au împărtășit cu ei darurile primite pe drum.

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea-așa. Și-am încălecat pe-un măr și v-am spus un mare adevăr.