De ce educație prin aventură

Aventura nu înseamnă să fii atârnat de o frânghie pe un munte. Aventura este o atitudine pe care trebuie s-o aplici obstacolelor cotidiene ale vieţii: întâmpinând noile provocări, înhăţând noile oportunităţi, testându-ţi resursele faţă de necunoscut şi astfel descoperindu-ţi potenţialul tău unic. spunea John Amatt.

Educația prin aventură înseamnă să scoți Micul Explorator din mediul lui familiar, să îl expui unui mediu nefamiliar care crează dezechilibre și îl obligă să găsească soluții problemelor întâmpinate; este o formă complementară de educație prin care observăm și experimentăm direct conceptele învățate în clasă.

Fie că am fost într-o sală de clasă acum două zile sau acum douăzeci de ani, învățarea nu se termină niciodată, iar noile achiziții ne pregătesc pentru următorul pas. Indiferent care este acela!

Educația prin aventură are trei funcții principale:

  • Funcția educativă – fie că vorbim despre învățarea geografiei locale prin observare și experimentare directă, fie că discutăm despre dezvoltarea unor abilități de comunicare, leadership, organizare, funcția educativă este una dintre cele mai importante, iar ghizii (personalul NoGravity Educațional sau însăși natura) livrează lecții memorabile, care vor ajuta participanții nu să ia note mari, ci să depășească obstacolele ce apar în viață.
  • Funcția recreativă – aceasta depășește sfera activităților de agrement, de petrecere a timpului liber și participă semnificativ la procesul de formare și pregătire a cetățeanului pentru viață socială și muncă.
  • Funcția motrică – este lesne de înțeles, iar studiile confirmă că activitatea fizică regulată are beneficii nenumărate aât pentru sănătate, cât și pentru dezoltarea fizică și psihică a individului.

Educația prin aventură este o formă de educație expriențială prin care se îmbunătățesc o serie de parametrii fizici, crește nivelul de fitness și capacitatea de concentrare.